A légtelenítő szelep rejtelmei

2019.10.11.

A légtelenítő szelep működésének lényege, hogy a vízzel feltöltött rendszert külső beavatkozás nélkül tudjuk légteleníteni.

Ha azt hallja például, hogy a radiátor csövekben a folyadék szörcsög, bugyog, akkor nincs kétség, a rendszerben levegő vagy más jellegű gáz halmozódott fel. A folyadékban lévő gázok viszont csökkentik a fűtés hatékonyságát, így nem biztos, hogy olyan melegben pihenhet, amilyenben szeretne.
Ahhoz, hogy a fűtési rendszere megfelelő hatékonysággal tudjon működni, mindenképpen jó szolgálatot tehet egy légtelenítő szelep, melyekből használják a régi típusokat és az új automata verziókat is.
A régi típusú légtelenítő szelepek apró keresztmetszetű kivezető nyílással vannak ellátva. Ennek az a nagy hátránya, hogy hamar eltömődnek, így több tisztítást igényelnek. Szerencsére ezek csavaros kupakkal vannak ellátva, így könnyen megoldható a tisztításuk.

Napjainkban azonban már az automata légtelenítő szelepeket használják, melyek nagy előnye a nagyobb keresztmetszetű szelepnyílás, így hatékonyabban tud a felesleges levegő távozni, ráadásul ezeknek a tartozékoknak sokkal hatékonyabb az öntisztulási képességük is, ami hatására nagyobb hatékonysági mutatókkal bírnak. Egyetlen hátrányuk, hogy tízévente cserélni kell ezeket.

Kötelező elem a légtelenítő szelep?

A fűtési rendszereknél elengedhetetlen a légtelenítő szelep használata. A légtelenítő szelepet a fűtési rendszer legmagasabb pontjára érdemes tenni, hiszen a levegőbuborékok ott gyülekeznek.

Működési elve szerint a rendszer érzékeli, hogy nem éri folyadék, ekkor a szelep lesüllyed, és így ki tud nyílni, aminek hatására a rendszerben felhalmozódó gázok el tudnak távozni.

Mivel egy-egy légtelenítő szelepnek igen kedvező az ára, ezért nem szabad a korrodálódását megvárni, helyette érdemes időnként lecserélni.

Radiátoros fűtési rendszer esetén az alumínium és a bimetál radiátorok esetében mindenképpen ajánlott légtelenítő szelep beillesztése a rendszerbe, ugyanis a hűtőfolyadék és a fém érintkezése miatt gázok keletkeznek, amelyet a légtelenítő szelep segítségével tudjuk eltávolítani a rendszerből.

vissza