Rastelli szerelvények - VL Szivattyújavító Bt.

Gondolta volna, hogy a csapok és szelepek világa ennyire gazdag és különleges?

2019.05.18.

Ha egy nőt ékszerboltba kísér a vőlegénye, a hölgyet közismerten megbabonázza a sok arany, drágakő és gyémánt csillogása, így a vásárlás jócskán elhúzódik. De mi okozhat hasonló élményt a férfiak számára?

Csillogás szempontjából a férfiak is megfoghatók, ám a férfi a vas és acél, réz és alumínium anyagok világában tud elveszni. Legyen szó egy motorról, vagy autóról, vagy csak egy szerszámgépről, a férfit is le lehet venni a fémekkel a lábáról! A férfi azonban beéri egy villáskulccsal, csapokkal és szelepekkel is, hiszen ő valójában valaminek a megoldására törekszik, amikor elmerül a csillogás varázsába…

Csapok és szelepek fajtái

A csapok óriási vízmennyiséget képesek a vízhálózatokon átengedni, vagy épp megállítani. Ilyenkor ezek a vízcsövek és velük együtt a csapok, illetve a szelepek esetenként tűzforró víznek, vagy savas folyadéknak, valamint hatalmas nyomásnak vannak kitéve. Ahhoz, hogy ezek a szerelvények tartósak legyenek és minden igényt kielégítsenek, többféle típust gyártanak belőlük.

Nem mindegy, hogy egy csap és a hozzá tartozó szelep kerti csap, vagy sem, ahogy az sem, hogy milyen folyadék útját nyitjuk, illetve zárjuk a segítségével. Ha csak a golyóscsapokra gondolunk, azon belül is van többféle típus. Elsősorban a menetük más és más, de golyóscsapra az iparnak is szüksége van, ami értelemszerűen a “legeket” is ki kell, hogy bírja.

A szállítandó folyadék mindenképp fontos szempont a szelepek és a csapok vásárláskor, hiszen a réz darabok mellett bronzból készült termékek is kaphatók. A folyadék visszafolyását megakadályozó szelepeket például visszacsapó szelepnek nevezzük, de vannak nyomáscsökkentő és légtelenítő megoldások is.

Csapok és szelepek tartóssága

Hosszú évezredek juttatták el az emberiséget odáig, hogy a vizet arra alkalmas vízhálózat segítségével szállítsa el otthonába. Az első vízhálózatokban folyó víz nem minden esetben ért célba, vagy rövid élettartamú volt. Ma már a csapok és szelepek időtálló, kemény és rozsdamentes anyagokból készülnek, amelyek ellenállnak a korróziónak és a vízkőnek is.

A szelepek és csapok kínálata legalább olyan változatos, mint az ékszerboltoké, vannak arany és ezüst színűek, csillogók és igazán különleges darabok is!

vissza