Miért és mikor van szükség nyomáscsökkentőre?

2020.08.14.

A vízhálózatban, hogy minél messzebbre el tudják juttatni a csővezetéken keresztül a vizet, elengedhetetlen, hogy nagy nyomáson áramoltassák a folyadékot. Egyébként nem tudnák olyan távolságokra eljuttatni, ahol esetleg nincs közvetlen víznyerési lehetőség.

Miért van szükség nyomáscsökkentésre?

Természetesen azért, mert ha a főhálózatban nagy nyomással áramló víz a háztartásunk vezetékeibe eljut, akkor már nincs szükség olyan nagy nyomásra. Egyrészt a háztartási használatban nincs szükség akkora távolságok áthidalására, így sokkal kisebb nyomással is megoldható a víz áramoltatása. Másrészt a nagy nyomás szétfeszítheti a házában, lakásában beépített csővezetéket, ami pedig a csőtörés miatt bontási és helyreállítási munkálatokat is von maga után. Harmadrészről a vízvezeték-hálózatra csatlakoztatott gépeket is károsíthatja.

Mikor van szükség nyomáscsökkentésre?

Először is akkor, amikor belép a háza vízhálózatába a főhálózatból a víz. Ezt követően beépített szivattyúkkal vagy nyomásszabályozókkal megfelelő mértékű nyomás produkálható annak érdekében, hogy megfelelően keringjen a háztartása csövein keresztül a víz. Viszont bizonyos vízhálózatra kapcsolt gépek előtt is szükséges lehet nyomáscsökkentésre, nyomáscsökkentő kapcsolók beépítésére, ugyanis bizonyos gépeket károsíthat a nagy víznyomás vagy esetleg a nyomásingadozás.

Milyen nyomáscsökkentők közül válogathat?

Vannak nagy átmérőjű nyomáscsökkentők, melyek akár nagyobb társasházaknál is jó szolgálatot tehetnek. De persze akadnak kisebb méretű nyomáscsökkentők is, amelyeket a háztartási berendezései elé, bojlerek és vízmelegítők elé érdemes beépíteni.
A manapság divatos egykaros csaptelepek elé elengedhetetlen nyomáscsökkentő beépítése, ugyanis ezeknél a szerkezeteknél hirtelen alakul ki nagy nyomás. Főleg olyan esetekben szükséges, ha a vízcsövek vékonyak, mert ilyenkor még jobban felgyorsul a vízáramlás, ami hosszútávon korrózióhoz és csőtöréshez vezet.
Mindenképpen érdemes elgondolkoznia nyomáscsökkentő beszerzésén és beépítésén, ha eddig még nem gondolt rá.

vissza