Milyen kerti csapot válasszunk és milyen szempontok alapján?

2019.08.11.

Az igazi kertbe kerti csap is dukál, hiszen nem rohangálhatunk be minden pillanatban, ha épp vízvételi szükségletünk akad.

A kerti csapok funkciójukat tekintve többfélék lehetnek, s ennek megfelelően a kivitelezési forma is többfajta lehet. A kerti csapokat használhatjuk sima vízvételre, de akár locsolásra,  sőt összeköthetjük a locsoló berendezésünkkel is.
A kerti csapok tárháza a golyóscsaptól egészen a dizájnos ivókútba rejtett kerti csapokig terjed.
Az egyszerű golyós csap sima kimeneti nyílással rendelkezik, megnyitjuk a csapot és már folyik is a víz. Az egyszerű golyós kerti csap hátránya, hogy körültekintően kell elvégezni a téliesítését, ugyanis a golyó mellé beszorult víz könnyen szétnyomhatja fagyott állapotban a kerti csapunkat.
A csapteleppel felszerelt kerti csapokat már sokkal dizájnosabb kivitelben gyártják. Ezek általában már alumíniumból készülnek, karcolásálló festékkel vannak bevonva, így dekoratív megjelenésüknek köszönhetően bármelyik kertben mutatósak lesznek.
A csapteleppel felszerelt kerti csapok között vannak normál és vékony kivitelű változatok is, amely méretek természetesen nem a cső méretét mutatják, hanem a csapot körülvevő burkolatot.
Akik a rusztikusabb dolgokat kedvelik, azok rézből készült kerti csapot is felszerelhetnek a kertjükben. A réz kerti csapok sokkal időtállóbbak, így sokáig fogják számunkra a vizet biztosítani.
Ha nemcsak sima vízvételre akarjuk a kerti csapunkat használni, hanem például locsolótömlőt is szeretnénk hozzá csatlakoztatni, akkor mindenképpen menetes tömlővéggel ellátott kerti vízcsapot vásároljunk.
Ha pedig tényleg valami különlegesebbet szeretnénk, akkor a kerti csapunkat beépíthetjük a kerti ivókútba is. A kerti ivókút lehet falba épített és szabadon álló is. A falba épített ivókút például jól el tudja tüntetni a falból kijövő vízcsapot, így nem kell a külön csövezéssel bajlódni. Ha nagyobb ivókutat akarunk a kertünk ékeként elhelyezni, akkor számos mutatós kivitelű változatból válogathatunk. Az ivókutakba rejtett kerti csapok hangulatos külsőt biztosítanak a kertünknek.

vissza