Nyomáscsökkentő: kérdések és válaszok

2019.09.05.

A központi vízvezetékben a víz áramoltatása magas nyomáson történik, viszont ha a fogyasztói helyekre ér a víz, akkor a nyomást célszerű csökkenteni, ugyanis a túlnyomás károsíthatja a berendezéseinket és túlnyomás esetén gyakoribb a magas nyomás okozta csőtörés.

Mire jó a nyomáscsökkentő szelep?

Természetesen, ahogy a nevében is benne van, a nyomáscsökkentő szelep segítségével csökkenthető a nyomás például a vízmelegítőnél, a bojlernél vagy akár a vízvezetékben. Ezáltal védi a vizes berendezéseinket a túlnyomástól, azaz a vízütéstől. Jó tudni, hogy a nyomáscsökkentő szelep akár a túlnyomás okozta károk 75-80 százalékát is ki tudja küszöbölni.

Hogyan működik a nyomáscsökkentő szelep?

A nyomáscsökkentő szelepnek célszerűen van nyitási és zárási iránya. Ha nyitásra kerül sor, akkor a rugó lenyomja az elzáró elemet. Ha a külső nyomás szükségessé teszi, akkor a feloldó membrán kiiktatja az elzáró elemet.

Honnan tudjuk, hogy megfelelően van-e beállítva a nyomáscsökkentő szelep?

A nyomáscsökkentő szelep után célszerű nyomásmérőt beszerelni, hiszen így tudjuk biztosan ellenőrizni, hogy nem uralkodik túlnyomás a készülékünkben. Ráadásul a jól működő nyomáscsökkentő szelepek csendesen működnek.

Csak egyfajta nyomáscsökkentő szelep létezik?

Nem. A nyomáscsökkentő szelepeknek két típusa létezik, mégpedig normál, más néven nem tehermentesített és tehermentesített szelepek. Az utóbbit érdemes használnunk, ugyanis ennél a nyomáscsökkentő szelepnél mi magunk állíthatjuk be a nyomás értékét. Ennek köszönhetően berendezéseink élettartamát növelhetjük, hiszen a nyomáscsökkentő szelepeknek köszönhetően szinte folyamatosan megfelelő szinten lehet tartani a nyomást.

Örök-életű-e a nyomáscsökkentő szelep?

Sajnos nem. Idővel a nyomáscsökkentő szelep is elhasználódik. Ezért mindenképpen időnként ellenőrizni kell, s ha úgy ítéljük meg, hogy már meggyengült a rugója, s a víznyomás a kelleténél magasabbra emelkedik, akkor célszerű szerelőt hívnunk és kicseréltetni a nyomáscsökkentő szelepet. A nyomáscsökkentő szelep cseréje mindenképpen megéri a befektetést.

vissza