Óda a réz és bronz tolózárhoz

2019.08.11.

Hogy miért kell ódákat zengenünk a tolózárról vagy a tolózárhoz?
No persze most nem az ajtóreteszről van szó, hanem egy olyan príma szerkezetről, amit a víz- és fűtésszerelők építenek be a hálózatba.

A tolózár hidraulikus problémák esetén verhetetlen, a felhasználási lehetőségek széles palettán mozognak. A tolózár számára nincs lehetetlen helyzet, hiszen függőleges és vízszintes helyzetbe is beszerelhető. Ha a vízmennyiséget kell szabályozni, a tolózár akkor is jó szolgálatot tesz, hiszen nem hirtelen, hanem fokozatosan záródik be, így a folyadék útját is fokozatosan tudja elzárni. Persze azért azt ne gondolja, hogy a tolózár kiváltja a szelepeket, erről szó nincs. A szelep az szelep, a tolózár pedig tolózár, a szelep adagol, a tolózár pedig elzár, így van ez rendjén.

A tolózár rézből vagy bronzból készül, így korrózióálló képessége is kiváló, ezért fűtési rendszerekhez, vízvezetékekhez, de akár öntöző berendezésekhez is jól illeszthető alkatrész.
Azt sem szabad gondolnia, hogy egyfajta tolózár van, aztán mindenki kezd vele, amit akar.

Erről szó nincs, funkció függvényében több típusú tolózár létezik. A tolózár lehet: sima, karimás, lap-, hegtoldatos, csere, szűkítő, de létezik tolózár tokkal és karimával, húzásbiztos lazakarimákkal.
Sőt tolózárak háza is többféle lehet: a téglatest alakú és lapos házú változatot alacsony nyomás esetén alkalmazzák, húsz bár nyomásig ovális, e fölött pedig már hengeres házú tolózárakat építenek be a rendszerbe.

A csodálatos tolózárnak ék alakú a záróeleme, mely mozgatásához rugókra van szükség.
Hogy miért díjnyertes termék a tolózár? Azért mert nemcsak tökéletes egységben, hanem alkatrészenként is megvásárolható, így az otthonában lévő tolózárat javítani tudja, ha szükséges. Sőt még emelők is beszerezhetőek a tolózárakhoz. Ideális esetben a tolózár 4-8 colos lesz.

S ami ódánk végére dukál, a tolózárak ár-érték aránya kiváló, így akkor is megéri megvásárolnia, ha a régi tolózár teljesen meghibásodott és újat kell vásárolni helyette, de az sem gond, ha mindig van ott egy, tartalékban.

vissza