Rastelli a biztonságért

2018.09.03.

Ha Rastelli, akkor réz biztonsági szelep.

De mi az a biztonsági szelep?

A biztonsági szelepek működésének lényege, hogy meggátolják a túlnyomás létrejöttét. Egy előfeszített rugó teszi lehetővé, hogy önműködően tudjon a szelep kinyitni és bezárni.
A hétköznapi életből leginkább ismert biztonsági szelep a kuktákon van, melynek működési elve, hogy ha túlnyomás keletkezik a fazékban, akkor a túlnyomást okozó gőz el tudjon távozni, anélkül, hogy nagy robbanással leröpülne a kukta fedele.
Ezek az okos kis tartozékok már az ipari forradalom idején megjelentek az iparban, a gőzkazánok gőzmentesítésére használták, megakadályozva ezzel a katasztrofális kazánrobbanásokat. A kazánrobbanások ugyanis nagyon veszélyesek voltak, a kiáramló forró gőz hatalmas pusztítást tudott okozni a kazán közvetlen környezetében.
A Rastelli dugattyús szivattyúk esetén a biztosítószelep azt tudja meggátolni, hogy ne történjen meg a rendszer túlterheltsége abban az esetben sem, ha a fogyasztás kimarad, vagy az üzemi nyomásszabályozó meghibásodik.

A rugóterhelésű biztonsági szelepek a szabadba fújnak, nem tartozik hozzájuk tartály. A szelep oldalán kialakított furatokon keresztül távozik a felesleges gőz.
Viszont a nagyobb kapacitású létesítményeknél, például egy korszerű erőműnél elengedhetetlen az elvezető csatorna megépítése, ugyanis a biztosítószelepből kiáramló gőz és levegő félelmetes hangot ad ki magából, hasonlatos egy sugárhajtású repülőgép hangjához.

A Rastelli biztonsági szelepek anyagukból adódóan nagyon tartósak. A beépítés során lehet beállítani őket, hogy mekkora nyomásra legyenek kalibrálva. Mindezt a kalibráló csavar segítségével tudja megoldani, amihez egy rögzítő anya tud segítséget nyújtani. 16 bar nyomásig állíthatóak.
A szerkezet előnyös tulajdonsága, hogy a felesleges nyomást egy oldalsó csatlakozáson keresztül el tudja vezetni. Általában 80 Celsius fok a maximalizált hőmérséklet, amire garanciát vállalnak a gyártók.
A több méretben beszerezhető Rastelli biztonsági szelepek folyadék és levegő szállítására alkalmas rendszerekbe is beépíthetőek.

vissza