Visszacsapó szelep – a nélkülözhetetlen társ

2019.06.07.

A visszacsapó szelepre bárhol szükség lehet, hiszen a víz-, gáz- és fűtésszerelés, sőt még a légtechnika területén is használják a szerelő szakemberek. De, ha egy kicsit távolabb akarunk menni az épületektől, akkor csak egy autót kell megnéznünk és ott is találunk visszacsapó szelepet. A visszacsapó szelep készülhet fémből, de akár PVC műanyagból is.

Miért van szükségünk mindenképpen visszacsapó szelepre?

A visszacsapó szelep egy olyan szerelvény, melynek fő feladata a rendszerbe beépítve, hogy a közeg áramlását csak egy irányba engedje. A visszacsapó szelepek egy irányban nyitják és a másik irányban zárják az áramlás útját. A záróelemek mozgását maga az áramlás biztosítja. Az áramlási veszteség csekély.

Milyen típusú visszacsapó szelepekkel találkozhatunk?

- minden állásban beépíthető visszacsapó szelep,
- függőleges emelkedésű visszacsapó szelep,
- torlócsappantyú,
- lengőtányéros visszacsapó szelep,
- osztott tányéros visszacsapó szelep,
- öntöttvas returnvent visszacsapó szelep,
- golyós visszacsapó szelep.

Milyen közegekben használható a visszacsapó szelep?

- közönséges folyadékok,
- ivóvíz,
- tiszta víz,
- szennyvíz,
- levegő,
- agresszív és kevésbé agresszív folyadékok.

Milyen csatlakozásúak a visszacsapó szelepek?

Létezik belőlük belső menetes és belső menetes BSP hengerrel. Sőt a visszacsapó szelepek lehetnek hegtoldatosak és tokos hegtoldatosak is, ezek mellett van karima közé építhető és karimás visszacsapó szelep is.
Beépítés szempontjából vannak minden pozícióba beépíthető és kizárólag függőleges állásba beépíthető visszacsapó szelepek is.

Bajban vagyunk-e, ha a visszacsapó szelep meghibásodik?

Sajnos igen, hiszen, akkor az elvezetni kívánt folyadék visszafelé áramlik. Ez tiszta víz esetében is igen kellemetlen tud lenni, de ha például eső esetén a csatornavíz vagy a szennyvíz áramlik vissza és tör fel a lakásunkban, az meglehetősen kellemetlen szituációt eredményezhet. Ez a jelenség földszinti, szuterén vagy alagsori lakásokat, pincéket érinthet fokozottan.

Tehát, ha meghibásodik a visszacsapó szelep, akkor mielőbb hívjon szerelőt vagy szerezzen be egy új alkatrészt, mielőtt még nagyobb baj keletkezik.

vissza